Takaisin blogiin

Miten oppia hakukoneoptimointia? Valitse viisaasti eri vaihtoehtojen välillä

hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi (SEO) on taito, joka vaatii monenlaista tiedollista ja taidollista osaamista. Sen oppiminen ei ole mahdotonta, mutta sitä ei myöskään voi ottaa kokonaisuudessa haltuun vain muutamassa tunnissa. Siksi ennen palvelutarjontaan sukeltamista onkin tärkeää tietää, mitä koulutukselta hakee ja mikä koulutusmuoto sopii omiin tarpeisiin parhaiten: SEO-koulutus, SEO-kurssi vai koulutusohjelma? Haluatko oppia hakukoneoptimoinnin perusperiaatteet yleisellä tasolla vai kiinnostaako kokonaisvaltainen seo-asiantuntija-koulutus?

Yksi yleisimpiä haasteita hakukoneoptimoinnin opettelemisessa on, että tietoa on tarjolla ehkä jopa vähän liikaakin. Laajassa tietoviidakossa on usein hankala tietää, mihin tietoon voi luottaa ja onko se vielä ajantasaista. Yksittäisten ja eri puolilta saatujen tiedonmurusten varassa on vaikeaa hahmottaa kokonaisuutta, hakukoneoptimoinnin prosessia ja punaista lankaa, tai ymmärtää yksityiskohtien välistä hierarkiaa. Jatkuvaan tiedon etsimiseen menee huomaamatta valtavasti aikaa.

Tässä artikkelissa käyn läpi erilaisia SEO-koulutusmuotoja ja niiden soveltuvuutta eri tarpeisiin.

Lyhyt SEO-koulutus antaa usein ylätason käsityksen hakukoneoptimoinnista

Parin tunnin tai päivän mittainen SEO-koulutus on hyvä vaihtoehto, jos haluat ymmärtää pääpiirteittäin ja yleisellä tasolla hakukoneoptimointia. Lyhyt koulutus ei kuitenkaan missään nimessä riitä tekemään kenestäkään SEO-asiantuntijaa.

SEO-koulutukset ovat yleensä teoreettisesti painottuneita ja luentotyyppisiä. Usein oppien hyödyntäminen tyssää siihen, kun koulutuksesta pääsee kotiin ja huomaa, että oma sivusto/tilanne/julkaisujärjestelmä jne. onkin aivan erityyppinen kuin mistä koulutuksessa puhuttiin, ja ei enää pääsekään etenemään saamillaan opeilla. Koulutuksen ja käytännön maailman välille jää valitettavan usein kuilu, sillä kukaan ei ole enää opastamassa koulutuksen jälkeen.

Usein tehokkaimpia ja toimivimpia ovat koulutukset, joissa opitaan konkretian tasolla tekemään jokin yksityiskohtainen osa-alue käytännön harjoituksia hyödyntäen. Esimerkiksi SEO-kulmaiseen sisällöntuotantoon tai vaikkapa kuvien optimointiin keskittyvässä koulutuksessa ehtii usein perehtyä riittävän syvällisesti asiaan, erityisesti jos koulutus sisältää harjoituksia.

SEO-verkkokurssi on suoritettavissa kätevästi omassa aikataulussa

Hakukoneoptimoinnin kurssit ovat siinä mielessä käteviä, että ne voi yleensä suorittaa verkossa täysin oman aikataulun mukaan. Ainut ongelma verkkokurssien kanssa on, että osallistujalla ei ole ketään mukana matkalla opastamassa. Kun kurssilla käytetään esimerkkinä vaikkapa eri julkaisujärjestelmää tai ohjelmistoa kuin mikä osallistujalla on käytössä, voi helposti tuntua, ettei pääse etenemään ja koko kurssi saattaa jäädä kesken.

Tämä itse asiassa onkin se tavallisin tarina: joidenkin tutkimusten mukaan jopa noin 90% ostetuista verkkokursseista ei tule koskaan käydyksi loppuun saakka ja noin 30% kurssin ostaneista ei edes kirjaudu kurssialustalle(!)

Verkkokursseissa päteekin sama periaate kuin koulutuksissa: tavallisesti osallistujan kannalta toimivimpia ja tehokkaimpia ovat kurssit, jotka ovat suunnattu johonkin ns. täsmätarpeeseen, kuten esimerkiksi avainsanatutkimuksen tekoon (kuten esimerkiksi Opi avainsanatutkimus päivässä -kurssimme). Silloin kun verkkokurssit eivät ole liian pitkiä tai käsittele useaa osa-aluetta, on myös todennäköisempää, että ne käydään loppuun saakka ja niistä saadaan aidosti irti oppeja ja hyötyjä.

SEO-koulutusohjelma on seo-asiantuntijakoulutus kokonaisvaltaisella otteella

Olet ehkä jo osallistunut pariin SEO-koulutukseen ja ladannut kasan oppaita eri sivustoilta, mutta silti kokonaisuus ja prosessit eivät ole hahmottuneet niin hyvin, että kokisit itsevarmuutta SEO-tekemisessä? Tarvitsisit hakukoneoptimoinnin taitoa ehkä työssäsi tai olisit kiinnostunut tarjoamaan kysyttyä SEOa palveluvalikoimassasi?

Mikäli vastasit näihin kysymyksiin ”kyllä”, hakukoneoptimoinnin koulutusohjelma on sinulle täydellinen vaihtoehto. Se ei ole helpoin eikä nopein vaihtoehto, mutta se on paras, jos oikeasti haluat oppia kokonaisvaltaisesti ja yhdellä kertaa, miten hakukoneoptimointia tehdään. Koulutusohjelmaa voisi kutsua "seo-asiantuntija-koulutukseksi", jossa opit konkretian tasolla SEOn tekemisen ja saat itsevarmuuden siihen saitin kuin saitin kohdalla.

SEO-akatemian Growth with SEO -koulutusohjelmassa opit hakukoneoptimoinnin kokonaisvaltaisesti noin 12 viikossa, täydellä takuulla. Sinulla on koko ohjelman ajan kouluttaja/valmentaja tiiviisti tukenasi antamassa feedbackia, tukea ja sparria niin, että et jää jumiin yhteenkään haasteeseen vaan etenet jatkuvasti saamasi 1:1-tuen sekä monipuolisten koulutusmateriaalien avulla. Ohjelmassa teet konkreettisesti hakukoneoptimointia ja opit käytännön tasolla prosessin ammattilaisen tasoisesti. Konsepti mahdollistaa myös sen, että saat samalla laajan katsauksen hyvinkin erityyppisiin sivustoihin, SEO-tilanteisiin ja niille tyypillisiin haasteisiin.

Miltä kuulostaa, löytyikö artikkelista sinulle sopiva vaihtoehto?

Jos haluat kuulla lisää ohjelmastamme, saada käteviä SEO-vinkkejä ja nähdä uusimpia asiakkaidemme huipputuloksia, tule seuraamaan meitä Instagramiin!