Hakukoneoptimoinnin perusteet - mistä SEO koostuu?
Hakukoneoptimointi (SEO) pitää sisällään joukon toimenpiteitä, joilla pyritään nostamaan verkkosivuston sijoituksia ja näkyvyyttä hakukoneen (yleensä Googlen) hakutuloksissa. SEO:n tavoitteena on usein tämän kautta nostaa sivuston kävijämääriä ja tuoda yritykselle lisää liidejä ja myyntiä.
Hakukoneoptimointi itsessään on hyvin monipuolista työtä. SEO ei ole pelkkää sisältöjen kirjoittamista (vaikka joskus näinkin luullaan), vaan paljon, paaaaaljon muutakin!
Hakukoneoptimoinnin perusteet lähtevät ymmärryksestä, mitä itse hakukoneoptimointi on. SEO-työ pitää sisällään kymmmeniä, joskus satoja eri toimenpiteitä, jotka voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen:
1. Sisältö-SEO (osa ns. on-page SEOa)
Content is king, kuten sanotaan. Ilman käyttäjäystävällistä, laadukasta ja SEOa huomiovaa sisältöä sivusto ei yksinkertaisesti voi menestyä hakukoneiden hakutuloksissa. Sisältö on siis avainasemassa, mutta ei pötki yksin pitkälle, elleivät seuraavat osa-alueet ole kunnossa:
2. Tekninen SEO (osa ns. on-page SEOa)
Tekninen SEO on täynnä kymmeniä, tai oikeastaan lähes satoja yksityiskohtia. Kuten: miten sivusto on rakennettu ja sen tieto järjestetty? Löytävätkö hakukoneet sivuston ja kuinka helposti ne pystyvät käymään sen läpi? Kuinka nopeasti sivusto latautuu? Millä tolalla on sivuston käytettävyys ja onko se mobiiliystävällinen?
3. Sivuston ulkopuolinen SEO (ns. off-site SEO)
Nimensä mukaisesti tämä osa-alue pitää sisällään kaikki toimenpiteet sivuston ulkopuolella, kuten mm. laadukkaat ulkoiset linkitykset, brändihakujen edistämisen, brändimaininnat sekä sitoutuneisuuden ja jaot sosiaalisessa mediassa.
Kun verkkosivuston hakukoneoptimoinnissa on huomioitu nämä osa-alueet kokonaisvaltaisesti, on melko mahdotonta, ettei sivuston hakukonenäkyvyys paranisi ja yritys saisi lisää asiakasvirtoja Googlen kautta. On kuitenkin huomioitava, että SEO-työtä ei voi tehdä kerralla "valmiiksi", vaan hakukoneoptimointia voi ennemminkin kuvailla pitkäjänteisenä prosessina.
Jos haluat kuulla vielä yksityiskohtaisemmin, mitä toimenpiteitä eri osa-alueet pitävät sisällään, liity SEO-akatemian maksuttomaan Sisäpiiriin ja saa parhaimmat DIY SEO-vinkit suoraan sähköpostiisi!